Luentosaliohjelma

Viini ja Ruoka –tapahtuman tastingit

To 26.10.

klo 16.30-17.30 Miguel Torres Chile

Miguel Torres oli ensimmäinen eurooppalainen viinintekijä, joka aloitti viininviljelyn Chilessä 1979. Torres on ollut isossa osassa Chilen viiniviljelyn nykyaikaistamisessa ja edelläkävijänä mm. País –rypälelajikkeen uudelleen elvyttämisessä. Torres Chilen karismaattinen viinintekijä Cristian Carrasco kertoo viiniluennolla Chilen ainutlaatuisuudesta viinimaana ja tutustuttaa osallistujat Santa Digna, Cordillera ja La Causa –viineihin. Tastingissä maistetaan 6 viiniä. Hinta 6 lipuketta. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikkasi tästä

klo 18.30-19.30 Viinipostin Klassikkoviinitasting / LOPPUUNMYYTY

Klassiset viinit ja ruoat! Tule kuuntelemaan tarinaa viinistä ja ruuasta joiden suosioon eivät trendit ja muoti-ilmiöt vaikuta.  Jukka Sinivirran johdolla maistelemme loistokkaita klassikkoviinejä ja kerromme mitkä klassiset ruoat niille sopivat ja miksi. Sinivirta on Suomen eturivin viinitietäjä ja hänen opastuksessaan pääsee rennosti syventymään omaa viinitietämystään ja kokemaan ainutlaatuisia makunautintoja hyvien viinien parissa.

Tastingissä maistelemme seuraavia viinejä: de Ladoucette Pouilly Fumé, Gustave Lorentz Grand Cru Kanzlerberg, Coto de Imaz Gran Reserva, Bonterra Zinfandel Trivento Golden Reserve Malbec, Zenato Amarone. Hinta 6 viinilipuketta, maksetaan paikan päällä luentosalissa. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikka tästä

Pe 27.10. 

klo 16.30-18.00 Cava – Katalonian samppanja?

Suomaisten suosikin, Cavan myynti kasvaa kohisten. Täälläkin on onneksi opittu ottamaan lasillinen kuohuvaa arkenakin. Viinikoulussa etsitään Katalonian Cavan syvintä olemusta niin valmistuksen kuin rypälelajikkeiden kautta. Millainen on tyypilinen Cava? Ja mistä löytyvät herkulliset uutuudet?

Hinta 59 €, Bouquet Club 49 €. Viinikoulun hintaan sisältyy sisäänkäynti messuille, lähetämme liput tilauksen toimitusosoitteeseen. Osta itsellesi tai lahjaksi Decanterin verkkokaupasta.

Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita.

klo 16.30-17.30 Italialaiset Masi Appaxximento -viinit

Italian Veneton tunnetuinpiin viinitaloihin lukeutuvan Masin tuoteasiantuntija johdattaa osallistujat Masin Appaxximento-viinien maailmaan. Tastingin viinien valmistusprosessissa on käytetty kuivattuja rypäleitä. Tastingissä maistetaan 5 viiniä. Hinta 5 lipuketta. Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. Esitä messujen sisäänpääsylippu saapuessasi tastingiin. Varaa paikkasi tästä

klo 18.30-19.30 Riedel Masterclass-lasitasting

Tule nauttimaan hyvistä viineistä ja toteamaan miksi Riedel on maailman arvostetuin viinilasien valmistaja! Riedelin filosofia on muotoilla lasit korostamaan viinien parhaita ominaisuuksia. Riedel Master Class -tasting avaa sinulle uuden maailman viinin maistamiseen ja aistien maailmaan!

Tastingissa maistetaan kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä Riedel Veritas-sarjan laseista ja samalla opitaan samalla laajasti viinien aromeista, rakenteesta sekä laatuun vaikuttavista tekijöistä. Hinta sisältää tastingissä käytetyt Riedel Veritas-sarjan lasit 4 kpl, tastingissa maistettavat viinit sekä pääsylipun tapahtumaan. (tastingin arvo on yhteensä 165€). Tastingin pitää Riedelin edustaja Kornel Dura ( tastingkieli englanti)

Hintaan sisältyy
– tastingissä maistettavat viinit
– neljä Riedel Veritas-sarjan lasia
– sisäänpääsy Viini ja ruoka 2017-tapahtumaan. Messuliput lähetetään postitse tilauksen toimitusosoitteeseen ostotapahtuman jälkeen.
– Setin yhteisarvo on 165€

Hinta: 69 €. Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. (kassapisteiden jälkeen). Varaa paikkasi tästä

klo 18.30-19.30 Viini-lehden Vuoden viinit 2017

Viini-lehden Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat valinneet ehdokkaat vuoden 2017 puna- ja valkoviineiksi

Vuoden viini -ehdokkaiden tulee olla Alkon normaalivalikoimassa, maksimissaan noin 30 euron hintaisia ja ”viiden tähden” viinejä, toisin sanoen nämä viinit ilmentävät parhaalla mahdollisella tavalla rypälelajikkeensa ja tuotantoalueensa ominaispiirteitä, viinin valmistusprosessi on ollut kauttaaltaan täysin virheetön, ja lisäksi hapokkuus, hedelmäisyys, alkoholi sekä tanniinit ovat tasapainossa. 

Parinkymmenen laatuviinin joukosta ehdokkaiksi nousi kolme valko- ja kolme punaviiniä, joita Viini ja Ruoka -tapahtuman asiakkaat pääsevät maistelemaan. Tastingin hinta 25 eur/hlö. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikkasi tästä

La 28.10.

klo 11.30-12.30 Viini-lehden Vuoden viinit 2017

Viini-lehden Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat valinneet ehdokkaat vuoden 2017 puna- ja valkoviineiksi

Vuoden viini -ehdokkaiden tulee olla Alkon normaalivalikoimassa, maksimissaan noin 30 euron hintaisia ja ”viiden tähden” viinejä, toisin sanoen nämä viinit ilmentävät parhaalla mahdollisella tavalla rypälelajikkeensa ja tuotantoalueensa ominaispiirteitä, viinin valmistusprosessi on ollut kauttaaltaan täysin virheetön, ja lisäksi hapokkuus, hedelmäisyys, alkoholi sekä tanniinit ovat tasapainossa. 

Parinkymmenen laatuviinin joukosta ehdokkaiksi nousi kolme valko- ja kolme punaviiniä, joita Viini ja Ruoka -tapahtuman asiakkaat pääsevät maistelemaan. Tastingin hinta 25 eur/hlö. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikkasi tästä

klo 11.30-12.30 Terroirs of the Northern and Southern Rhône – their soils and climates by Anthony Taylor / Gabriel Meffre

Tällä luennolla vertaillaan pohjoisen ja eteläisen Rhônen viinien eroja perehtymällä alueiden ilmaston, maaperän ja rypälelajikkeiden eroihin. Anthony Taylorin johdolla maistetaan neljä klassista Rhônen punaviiniä, jotka havainnollistavat alueen viinien tyylejä sekä eroja pohjoisen ja etelän välillä. Hinta 4 viinilipuketta, maksetaan paikan päällä luentosalissa. Tasting on englanninkielinen. Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. (kassapisteiden jälkeen). Sinun tarvitsee lunastaa messujen sisäänpääsylippu ennen tastingiin saapumista.

Tastingissä maisteltavat viinit:
LAURUS CÔTE DU RHÔNE VILLAGES
INNÈ CHÂTEAUNEUF DU PAPE
LAURUS CROZES HERMITAGE
LAURUS CÔTE-RÔTIE

Varaa paikkasi tästä

klo 13.30-14.30 Herkkujuustot ja Viini – löydä oma suosikkisi 

Tule nauttimaan Stockmann Herkun juustovalikoiman parhaat palat nyt tastingissä! Tastingissa maistellaan Antti Rinta-Huumon johdolla viittä eri viiniä ja niihin sopivia juustoja. Samalla opitaan juustojen ja viinien aromeista, rakenteesta ja niiden herkullisesta liitosta. Tastingissä maistetaan 5 viiniä ja 5 juustoa. Hinta 29 eur. Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. (kassapisteiden jälkeen). Sinun tarvitsee lunastaa messujen sisäänpääsylippu ennen tastingiin saapumista. Varaa paikkasi tästä

klo 13.30-14.30 Spiegelau Craft Beer-lasitasting

Tule nauttimaan hyvistä erikoisoluista ja toteamaan miksi Spiegelau on maailman arvostetuin olutlasien valmistaja! Spiegelau on tehnyt olutlaseille sen, mitä Riedel on tehnyt viinilaseille. Spiegelau on erikoistunut olutlasien suunnitteluun. Yhteistyössä huippupanimoiden kanssa on syntynyt omat lasisarjasto, jonka avulla avaat täysin uuden maailman oluiden maistamiseen ja aistien maailmaan!

Tastingissa maistellaan 3:a eri olutta ja opitaan samalla oluiden aromeista, rakenteesta sekä lasin suuresta merkityksestä oluiden nauttimisessa. Hinta sisältää tastingissä käytetyt Spiegelau Craft beer-olutlasit 3kpl, tastingissa maistettavat kolme eri erikoisolutta sekä pääsylipun tapahtumaan. (tastingin arvo on yhteensä 57,90 €). Tastingin pitää Spiegelaun edustaja Kornel Dura (tastingkieli englanti).

Hintaan sisältyy:
– tastingissä maistettavat erikoisoluet
– kolme Speigelau Craft beer-sarjan olutlasia
– sisäänpääsy Viini ja Ruoka 2017 -tapahtumaan. Nämä lähetämme tilauksen toimitusosoitteeseen ennen messuja.

Hinta 39 €. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikkasi tästä

klo 15.30 – 16.30 Saksan jokilaaksojen viinit / LOPPUUNMYYTY

Saksa on monipuolinen viinimaa. Henkeäsalpaavien kauniissa jokilaaksoissa syntyy kirjava joukko pirskahtelevia kuohuviinejä, raikkaita valkoviinejä ja tänä päivänä myös elegantteja maailmanluokan punaviinejä. Luennon ja tastingin aikana pääsemme tutustumaan Saksaan viinimaana, kuulemaan viinintekijöiden uudesta sukupolvesta sekä maistelemaan värikkään joukon jokilaaksoissa syntyneitä viinejä. Luennon pitää Ravintola Vinkkelin ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo. Hinta 4 viinilipuketta, maksetaan paikan päällä luentosalissa.Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. (kassapisteiden jälkeen). Sinun tarvitsee lunastaa messujen sisäänpääsylippu ennen tastingiin saapumista. Varaa paikkasi tästä

Klo 17.30-18.30 Katalonian helmet: Priorat & Montsant / LOPPUUNMYYTY

Moni meistä tuntee Katalonian kuplivista cavoista, mutta näin talven kynnyksellä on aika matkata sisemmälle maakuntaan Prioratin ja Montsantin upeille viinialueille. Jylhistä maisemistaan ja särmikkäistä punaviineistään tunnettu DOCa Priorat on DOCa Riojan ohella toinen Espanjan korkeimman laatuluokan viinialueista. Nousussa olevan DO Montsantin viinit puolestaan tarjoavat monesti ilahduttavaa vastinetta rahalle. Prioratin ja Montsantin kiehtovista viineistä löydät lämmikettä pimeneviin iltoihin ja mainioita joululahjoja viininystävälle. Tastingissa tutustumme molempiin viljelyalueisiin, niiden välisiin eroihin sekä herkullisiin viineihin. Tastingin vetää viinimestari ja viinikirjoittaja Sanna Pöyry. Hinta 6 viinilipuketta, maksetaan paikan päällä luentosalissa. Tastingpaikkana Viini-luentosali messuhallissa 3, kulku alakertaan messuhallin 5 rullaportaita. Varaa paikkasi tästä

Klo 17.30-18.30 Pfalz & Rheinhessen tutuksi

Uuden polven viinintekijät Jochen Dreissigacker ja Axel Neiss johdattavat maistajat nykypäivän saksalaisten viinien maailmaan. Tastingissä maistetaan 6 viiniä. Hinta 6 lipuketta.Tastingpaikkana Kokoustamon luentosali 208. Kulku Eteläisen sisäänkäynnin aulan kautta 2 krs. (kassapisteiden jälkeen). Sinun tarvitsee lunastaa messujen sisäänpääsylippu ennen tastingiin saapumista. Varaa paikkasi tästä

Jaa kavereillesi:

Näytöskeittiöohjelma

Epoq-näytöskeittiön ohjelma

Näytöskeittiö sijaitsee messuhallissa 5

To 26.10.

12.30-13.30 Gigantin EPOQ-keittiötiimin kokkausnäytös

13.30-14.30 Hyvää ja halpaa / Essi Määttä ja Sari Ritoja
Säästä rahaa ja voi hyvin – helppoa, maukasta ja terveellistä ruokaa alkaen 0,50 euroa per annos! Facebookissa Halparuokahaaste innosti kymmeniätuhansia kotikokkeja. Otava

16.30-17.30 Juoksijan järki / Joonas Laurila ja Hanna Gullichsen
Hanna ja Joonas kokkaavat maukasta pastaa nälkäisille juoksijoille ja Joonas esittelee samalla Juoksijan järki -kirjaansa No Tofu Publishing

17.30-18.30 Satokauden smoothiet / Karim Khanji ja Olli Haataja
Opi tekemään herkullisia smoothieita satokauden kasviksista! Otava

Pe 27.10.

10.30-11.30 Gigantin EPOQ-keittiötiimin kokkausnäytös

11.30-12.30 Rakkaudella, Malin / Malin Båtmästar 
Rakkaudella, Malin -keittokirja laventaa gluteenittoman ruoanlaiton aivan uusiin sfääreihin. Poimi tuoreet vinkit makuhermoja kutkuttavaan, ravitsevaan ja huikealta näyttävään aamiaiseen Malinin johdolla. Yhteistyössä Förlagetin kanssa.

12.30-13.30 Vegejuhlat brunsseista häihin / Sara Peltola ja Elli Laukkanen
Herkullista ja jokaiselle sopivaa ruokaa kaikkiin juhliin! Kirjan kaikki reseptit ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Nemo

13.30-14.30 Puuron uusi aika / Tuuli Järvinen ja Tiina Strandberg
Puuro on todellista trendiruokaa! Uuden ajan puurot tehdään laadukkaista raaka-aineista ilman gluteenia, valkaistua sokeria, maitotuotteita tai muita eläinperäisiä aineksia. Pääosassa ovat ravitsevat ja monipuoliset viljat, herkulliset siemenet ja pähkinät sekä marjat ja hedelmät. Ravitseva, helppo ja monipuolinen ruoka syntyy vaivatta ja sopii myös erikoisruokavalioita noudattaville. Atena

14.30-15.30 Vegaanit keittiössä / Anu Brask ja Sami Tallberg
Nyt herkutellaan ja kokataan hyvää kasvisruokaa jokaiselle. Makuparit- ja Villiyrttikeittokirjoista tuttu Sami Tallberg sekä Vegaanimättöä-kirjan kirjoittanut Anu Brask loihtivat parhaita kasvisruokia. Readme.fi

15.30-16.00 Kultainen juustohöylä

16.00-16.30 Itsenäisyyden ajan ruokakulttuuri kotona ja ravintolassa / Kari Martiala ja Johanna Mäkelä
Miten suomalaisista tuli sellaisia syöjiä kuin me nyt olemme? Ruoka-Kalevala kokoaa yhteen suomalaista ruokaperintöä ja ihmisten ruokamuistoja. Parasta pöytään kertoo suomalaisen ruoka- ja ravintolakulttuurin kehittymisestä ammattilaisnäkökulmasta. Gummerus

16.30-17.30 Micke Björklund
Ahvenanmaan ylpeys Mikael Björklund näytti viime vuonna miten puuroa keitetään suomeksi. Tänä vuonna hän näyttää miten oikeat kokit leipoo. Miken uusi kirja on rakkaudenosoitus lähituotetuille, puhtaille raaka aineille. Hän leipoo voita ja sokeria välttämättä eikä piittaa trendeistä. Perinteinen tyyli on aika palata kirjahyllyihin ja ihmisten kotiin. Förlaget, HSS Media

17.30-18.30 Kasvisruokaa! / Kaisa Nieminen 
Inspiraatiota ja ohjeita kasvispainotteiseen arkiruoanlaittoon. Moreeni

La 28.10.

10.30-11.30 Gigantin EPOQ-keittiötiimin kokkausnäytös

12.30-13.30 Suomi-brändi ja miten se tehdään / Henri Alén ja Jouni K. Kemppainen
Finnjävel-ravintolan perustaja ja keittiömestari, Finnjävel-kirjan toinen kirjoittaja Henri Alén kertoo, miten luodaan kansainvälinen brändi – nostamalla keskiöön vahva tarina Suomesta ja perinteiset kotomaisen ruoan raaka-aineet uudella twistillä. Haastattelijana Helsingin Sanomien toimittaja, ruokakriitikko Jouni K. Kemppainen. Kustannusosakeyhtiö Teos

13.30-14.30 Rouva Kasviksen parhaat / Pirjo Toikkanen
Kirja jokaiselle, joka tahtoo lisätä ja monipuolistaa kasvisten käyttöä. Kirjassa on noin 100 ruokaohjetta, jotka sisältävät monipuolisesti kasviksia mutta myös lihaa, kalaa, munaa, maitovalmisteita ja hyviä kasviproteiinien lähteitä. Otava

14.30-15.30 Kape 24 h / Kari Aihinen
24 tuntia huippukokin seurassa! Lähde vauhdikkaalle ja inspiroivalle makumatkalle televisiosta tutun Ravintola Savoyn keittiöpäällikön ja Roster-ravintoloita isännöivän Kari Aihisen kanssa. Tammi

15.30-16.30 Muna / Sanna Mansikkamäki
Terveellinen ja monipuolinen kananmuna taipuu monenlaiseen ruoanlaittoon. Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen ohjeilla sukellat täydellisen uppomunan ja munakokkelin valmistuksen saloihin ja saat ihania ideoita niin aamiaiselle kuin brunssille. Readme.fi

16.30-17.30 Vegetalvi / Hanna Stolt
Vegetalven parhaat reseptit arkeen ja juhlaan kokoaa talven parhaat reseptit yksien kansien väliin. Kirjasta löytyvät suussa sulavat kasvisvoittoiset ohjeet sekä arkeen että juhlaan – joulun laatikot ja muut maukkaat jouluiset kasvisruoat, laskiaispullat kuninkaallisella twistillä, Runebergin tortut, sekä muut herkut joista koko perhe nauttii. Readme.fi

17.30-18.30 Viinistä viiniin 2018 / Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo
Täydellinen viinin osto-opas & korvaamaton tietolähde. Arvostetut suomalaiset viinintuntijat arvioivat kaikki Alkon viinit ja valikoiman tax-free-viinejä, kertovat hinta-laatusuhteen ja auttavat erityisen luonteikkaiden viinien löytämisessä. Viininystävän valintoja tukevat myös vuosikertataulukko, viinisanasto, ohjeet viinin varastointiin ja tiedot rypälelajikkeista. Opas antaa lisäksi monipuoliset ohjeet ruoan ja viinin makujen harmonian löytämiseen. Otava

Su 29.10.

10.30-11.30 Gigantin EPOQ-keittiötiimin kokkausnäytös

11.30-12.30 Onnellinen pulla – Kirjallinen leivontakirja / Reetta Meriläinen ja Johanna Pentikäinen
Tämä kirja hellii ruumista ja sielua: Siitä löytyy maukkaita leivontaohjeita niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin. Naisten Pankin lukuisat aktiivit ja ystävät ovat lahjoittaneet kirjaan suosikkireseptinsä. Reseptien lisäksi kirja tarjoaa makumuistoja ja koukuttavia tarinoita niin leivoksista kuin leipäjuuristakin. Niitä ovat lahjoittaneet kotimaiset eturivin kirjailijat: Katja Kettu, Tommi Melender, Hannu Väisänen, Tuomas Kyrö, Kati Tervo, Riina Katajavuori, Rosa Liksom, Jukka Itkonen ja Matti Rönkä. Kirjan hulvattoman herkullisesta kuvituksesta vastaa Matti Pikkujämsä. Reseptien ja suussa sulavien leivonnaisten myötä lukija tekee hyvää: osa kirjan tuotosta ohjautuu Naisten Pankille, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä.” Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy

12.30-13.30 Samasta padasta / Outi Väisänen
Samasta padasta vauvalle ja vanhemmille! Ruoka & Viini -lehden ruokatoimittaja Outi Väisänen Samasta padasta -kirjan uudistettu painos sisältää herkullisia ja helppoja koko perheen reseptejä, joiden valmistuksen lomassa syntyy ruuat myös taaperolle. Readme.fi

13.30-14.30 Kaiketon / Kati-Annika Ansas, Annukka Moilanen ja Kim Öhman
Kaiketon on keittokirja, jonka ruokaohjeissa ei käytetä maitotuotteita, munia, pähkinöitä, soijaa eikä kotimaisia viljoja. ”Kaiketonkin” voi olla maistuvaa, terveellistä ja houkuttelevan näköistä ruokaa. Moreeni

14.30-15.30 Juures – Arjen voimaruokaa / Linda Kovanen
Kirjan tarkoitus on edistää juuresten käyttöä osana arjen ruoanvalmistusta helposti ja herkullisella tavalla. Kirja tarjoaa raikkaita, hyvää tekeviä kasvisruokaohjeita niin arkeen kuin juhlaankin. Readme.fi

15.30-16.30 Gastronaatti 2 – kuinka rakastua ruoanlaittoon / Satu Koivisto
Satu Koivisto maistattaa makuja uuden Gastronaatti 2 – kuinka rakastua ruoanlaittoon -kirjansa sivuilta No Tofu Publishing

16.30-17.30 Halparuokakirja / Natalia Tolmatsova
Natalia Tolmatsova esittelee livenä Halparuokakirjan taikaa, kuinka kokata pienellä rahalla pirun hyvää No Tofu Publishing

Jaa kavereillesi: