Viini & Ruoka 2024 -menu

Viime vuoden Vuoden Kokki, Johan Kurkela, on suunnitellut kotikeittiöihin kolmen ruokalajin Viini & Ruoka 2024 -menun, jolle viime vuoden Vuoden Tarjoilija, Kirsi Seppänen on parittanut viinisuositukset sekä suunnitellut illalliselle sopivan cocktailin. Kuvaa illalliskokemuksesi ja jaa se meille Instagramissa tägäämällä @viinilehti ja #viinijaruokamenu. 

Kirsi Seppäsen Pink Autumn -cocktail

1 cocktail

4 cl Kyrö Pink Gin -giniä

4 cl Ainoa Havu -viinijuomaa

8–10 cl kivennäisvettä

1–2 tl puolukoita

  1. Jäähdytä viinilasi jäillä. Kaada jäät pois.
  2. Mittaa lasiin Kyrö Pink Gin ja Ainoa Havu.
  3. Täytä lasi jäillä.
  4. Pidennä juoma kuplavedellä ja koristele puolukoilla.
  5. Pyöräytä raaka-aineet sekaisin lusikalla.

Johan Kurkelan Viini & Ruoka 2024 -menu

Härkätartaria, friteerattua lehtikaalia lipstikkamajoneesia ja piparjuurta

Kirsi Seppäsen viinisuositus La Spinetta Il Rosé di Casanova 2023

Tartar neljälle

  • 300 g härän kalvotonta sisäpaistia
  • 1 tl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
 

Lehtikaali

  • 200 g lehtikaalia
  • öljyä uppopaistamiseen
  • suolaa
 

Majoneesi

  • 1 pnt lipstikkaa hienonnettuna
  • 2 keltuaista
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 2 tl dijonsinappia
  • 2 dl rypsiöljyä
 

Lisäksi

  • tuoretta piparjuurta raastettuna
  • tuoreita lipstikan lehtiä
  1. Hienonna paisti lihamyllyn karkealla terällä tai terävällä veitsellä. Siirrä liha kulhoon. Kääntele öljy, suola ja pippuri hellävaroen lihan joukkoon. Anna tartarin temperoitua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
  2. Poista lehtikaalista paksut ruodit ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Lämmitä öljy kattilassa 140-asteiseksi. Friteeraa lehtikaalisuikaleet rapeiksi öljyssä, pienissä osissa, ja nosta ne paperin päälle kuivumaan. Siirrä jäähtyneet suikaleet kulhoon, mausta suolalla.
  3. Mittaa kaikki majoneesiainekset korkeaan, kapeaan astiaan raaka-ainelistan mukaisessa järjestyksessä siten, että öljy muodostaa astian pintaan kalvon. Laske sauvasekoittimen terä varovasti astian pohjalle. Aloita majoneesin sekoittaminen pohjalta ja nosta terää hiljalleen ylöspäin, jolloin majoneesi emulgoituu. Tarkista majoneesin maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.
  4. Annostele maustettu tartar tarjoilulautasille, käytä halutessasi apuna rengasmuottia. Lusikoi tartarien päälle pari teelusikallista majoneesia. Asettele rapea lehtikaali keoksi tartarin päälle, raasta pinnalle reilusti piparjuurta ja koristele lipstikanlehdillä.
Ruskistetussa voissa haudutettua kuhaa, maa-artisokkapaistosta ja sitruunaista voikastiketta

Kirsi Seppäsen viinisuositus Waldschütz Grüner Veltliner Ried Hammergraben 2022

neljälle

Kuha

  • 4 nahatonta ja ruodotonta kuhafileetä
  • suolaa
  • 300 g voita (normaalisuolainen)
  • sitruunan mehua

Maa-artisokka

  • 300 g maa-artisokkaa
  • 75 g pinjansiemeniä
  • 2 rkl normaalisuolaista voita
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 2 rkl hienonnettua suolasitruunaa
  • (suolaa)

Voikastike

  • 2 dl valkoviiniä
  • 2 rkl hienonnettua suolasitruunaa
  • ½ dl kuohukermaa
  • 200 g huoneenlämpöistä voita (normaalisuolainen)
  • suolaa
  • sokeria
  • sitruunan mehua

Lisäksi

  • rapeaa sipulia (valmistuote)
  • tilliä tupsuina
 
  1. Halkaise kuhafileet pituussuunnassa. Nosta seläkkeet vatsapalojen päälle ja pintasuolaa kalat kevyesti. Paahda voi kullanruskeaksi kattilassa keskilämmöllä, vispilällä sekoittaen. Anna voin jäähtyä hetki. Asettele suolatut kuhafileet uunivuokaan ja kaada lämmin, ruskistettu voi päälle. Kypsennä fileitä 120-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes kala lohkeaa kevyesti. Nosta fileet varovasti pois rasvasta ja purista päälle hieman sitruunamehua.
  2. Pese maa-artisokat hyvin ja leikkaa ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Viipaloi pari palaa ohuiksi siivuiksi ja laita ne sivuun annosten viimeistelyä varten. Keitä paloitellut artisokat kevyesti suolatussa vedessä napakan kypsiksi, noin 5 minuuttia. Siivilöi maa-artisokat ja anna niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Lämmitä voi paistinpannulla ja paista maa-artisokat ja pinjansiemenet kullanruskeiksi. Mausta paistos ruohosipulilla, suolasitruunalla ja tarvittaessa suolalla.
  3. Keitä valkoviiniä kattilassa, kunnes siitä on jäljellä puolet. Lisää kattilaan suolasitruuna ja kerma. Sekoita seos sauvasekoittimella sileäksi, kiehauta ja siirrä pois levyltä. Lisää huoneenlämpöinen voi kattilaan osissa ja sekoita se seokseen sauvasekoittimella. Mausta kastike lopuksi suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla.
  4. Nosta kypsät kuhafileet tarjoilulautasille. Lusikoi viereen artisokkapaistosta, ripottele päälle rapeaa sipulia ja koristele artisokkaviipaleilla ja nypityllä tillillä. Viimeistele annokset lämpimällä sitruuna-voikastikkeella.
Kardemummapannacottaa,
marinoituja mustikoita ja ruispaistosta

Kirsi Seppäsen viinisuositus Ainoa Winery Kuningatar

neljälle

Pannacotta

  • 2 liivatelehteä
  • 5 dl kuohukermaa
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa

 

Mustikat

  • 200 g mustikoita
  • 2 rkl hunajaa
  • hyppysellinen kuivattua laventelia

 

Ruispaistos

  • 25 g voita
  • 25 g ruisjauhoa
  • 25 g sokeria
  • 25 g mantelijauhoa
  • ripaus suolaa

 

Lisäksi

  • maito- tai vaniljajäätelöä
  • syötäviä kukkia
  1. Liota liivate kylmässä vedessä. Kiehauta kerma, sokeri ja kardemumma kattilassa. Lisää joukkoon liivate ja sekoita hyvin. Kaada seos tarjoilukulhoihin ja anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia.
  2. Mittaa mustikat ja hunaja kattilaan, lisää joukkoon kuivattu laventeli. Lämmitä kevyesti ja ota pois liedeltä. Jäähdytä kylmässä.
  3. Mittaa kaikki ruispaistoksen ainekset kulhoon ja sekoita käsin. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes paistos on saanut rapeutta ja muuttunut kullanruskeaksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Annostele marinoidut, mehustuneet mustikat tarjoilukulhoihin pannacotan päälle. Lusikoi jokaiseen annokseen 2 ruokalusikallista ruispaistosta ja pyöritä paistosten päälle jäätelöpallot. Koristele annokset syötävillä kukilla.

Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit.

Olethan täysi-ikäinen?

© Viinilehti Oy