Raspberry Bourbon Smash
4 cl Bourbon (esim. Maker’s Mark)
2 cl sokerisiirappia
2 cl limemehua
Tuoreita vadelmia
Tuoretta minttua
Laita kaikki ainekset shakeriin. Vadelmia noin 5–6 kpl ja minttua noin 5 lehteä. Tuplasiivilöi lasiin, jossa jäitä ja koristele vadelmalla ja mintulla.
Riimipeura
200 g peuran filettä (voi korvata myös muulla riistafileellä)
1 rkl savustettua suolaa
1 tl katajanmarjoja
1 tl rouhittua mustapippuria
Sekoita kaikki mausteet keskenään kulhossa ja hiero kauttaaltaan lihan pintaan. Kääri liha kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään 10 tuntia.
Pikkelöity sipuli
1 kpl punasipulia
1 dl omenaviinietikkaa (voi korvata muullakin vaalealla etikalla)
2 dl sokeria
2 tl timjamia
3 dl vettä
Kuori sipuli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi ja lisää sokeri sekä etikka. Lisää lämpimään seokseen sipulit ja timjami. Anna maustua vähintään 2 tuntia, mutta mieluiten yön yli jääkaapissa.
Timjamikreemi
1 pnt pinaattia tai persiljaa
1 pnt timjamin lehtiä
3 dl öljyä
1 tl suolaa
Aja kaikki raaka-aineet tehosekoittimella sekaisin kolmen minuutin ajan. Siivilöi öljy. (Säästä osa öljystä koristeluun)
1 kpl kananmuna
1 tl sinappia
1 tl omenaviinietikkaa (voi korvata muullakin vaalealla etikalla)
½ tl suolaa
2–3 dl timjamiöljyä
Sekoita sinappi, etikka ja kananmuna kulhossa. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sakeutunut. Mausta lopuksi suolalla.
Esillelaitto
Koristeyrttejä (esim timjamin – ja lehtikaalin versoja tai ketunleipää)
Timjamiöljyä
Tuoretta rouhittua mustapippuria
Leikkaa peuranfilee ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä tai leikkele koneella. Asettele lautasen pohjalle timjamikreemiä lusikallinen sekä sen päälle pikkelöidyt sipulit. Aseta lihaviipaleet ilmavasti sipulien päälle ja sivele liha timjamiöljyllä. Pursota lihan päälle vielä timjamikreemiä. Ripottele päälle savusuolaa ja tuoretta rouhittua mustapippuria. Koristele tuoreilla yrteillä.
Gustave Lorentz Évidence Pinot Noir 2023, Ranska (Alko)
Paahdettu taimen
500 g taimenfilettä (voi korvata myös lohella)
1 l vettä
1 dl suolaa
Kiehauta vesi ja lisää suola. Jäähdytä. Leikkaa taimenfilee neljään osaan ja mausta suolaliemessä jääkaapissa 25 minuuttia. Kuivaa fileepalat ja paahda niitä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää (sisälämpö 45 astetta). Poista nahka pinnasta.
Piparjuuri-perunapyree
450 g kuorittua puikulaperunaa
275 g voita
1 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
0,5 dl kuorittua piparjuurta
Valmista perunamuusi keittämällä perunat kypsiksi vedessä. Kiehauta maito ja sulata siihen voi ja lisää suola. Painele keitetyt perunat tiheän siivilän läpi ja lisää maito-voiseos. Sekoita tasaiseksi ja raasta joukkoon piparjuuri. Säilytä lämpimässä.
Sienikastike
4 dl kauden sieniä
50 g voita
3 dl kuohukermaa
5 dl sienilientä (myös kalaliemi käy)
30 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
1 tl omenaviinietikkaa
Leikkaa sienet ohuiksi siivuiksi ja paista niitä voissa, kunnes pinta rapeutuu ja voi ruskistuu. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä 5 minuuttia. Lisää nesteet ja keitä hiljalleen 10 minuuttia, kunnes koostumus on kastikemainen. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla sekä omenaviinietikalla.
Esillelaitto
4 kpl herkkusieniä
Koristeyrttejä (esim. tillinversoja ja suolaheinää)
Kevätsipulin vihreää osaa
Leikkaa herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja kevätsipulin vihreä osa langoiksi. Laita perunapyreetä lusikallinen lautaselle ja nosta kalafilee sen viereen. Laita herkkusienet perunapyreen päälle ja koristele yrteillä ja kevätsipulilla. Viimeistele annos sienikastikkeella.
Nino Negri Ca’ Brione 2022, Italia (Alko)
Jogurttivanukas
8 g liivatelehtiä (2kpl isoja)
1 dl kuohukermaa
75 g sokeria
400 g turkkilaista jogurttia
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta kerma kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja lisää liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kermaseos jogurtin joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jaa seos neljään astiaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 8–12 tuntia.
Marinoitua omenaa
100 g kotimaista omenaa
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Leikkaa omenat samankokoisiksi paloiksi ja sekoita sokeriliemen joukkoon.
Karamellisoitua kauraa
100 g kaurahiutaleita
2 rkl voita
1 rkl sokeria
Sulata voi pannulla ja lisää sokeri sekä kaurahiutaleet. Paahda 5 minuuttia ja anna jäähtyä
Esillelaitto
Koristeyrttejä (esim. sitruunamelissaa ja pieluskukkaa)
Aseta marinoidut omenat puoleen osaan vanukaskulhosta ja täytä toinen puoli karamellisoidulla kauralla. Viimeistele koristeyrteillä.
Ruppertsberger Riesling Auslese 2024, Saksa (Alko)
Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit.
Olethan täysi-ikäinen?