Vuoden kokin 2024 ja Vuoden tarjoilijan 2024 herkullinen menu ja suositusviinit

Vuoden kokki 2024 Simo Harrivaara suunnitteli herkullisen menun syys-talvikaudelle. Vuoden tarjoilija 2024 Janika Tiensuu loihti raikkaan alkudrinkin sekä yhdisti suositusviinit menulle.

Alkudrinkki:

Raspberry Bourbon Smash

 

4 cl Bourbon (esim. Maker’s Mark)

2 cl sokerisiirappia

2 cl limemehua

Tuoreita vadelmia

Tuoretta minttua

 

Laita kaikki ainekset shakeriin. Vadelmia noin 5–6 kpl ja minttua noin 5 lehteä. Tuplasiivilöi lasiin, jossa jäitä ja koristele vadelmalla ja mintulla.

 

 

Alkupalana riimipeuraa – pikkelöityä sipulia – timjamikreemi

 

Riimipeura

200 g peuran filettä (voi korvata myös muulla riistafileellä)

1 rkl savustettua suolaa

1 tl katajanmarjoja

1 tl rouhittua mustapippuria

 

Sekoita kaikki mausteet keskenään kulhossa ja hiero kauttaaltaan lihan pintaan. Kääri liha kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään 10 tuntia.

 

Pikkelöity sipuli

1 kpl punasipulia

1 dl omenaviinietikkaa (voi korvata muullakin vaalealla etikalla)

2 dl sokeria

2 tl timjamia

3 dl vettä

 

Kuori sipuli ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi ja lisää sokeri sekä etikka. Lisää lämpimään seokseen sipulit ja timjami. Anna maustua vähintään 2 tuntia, mutta mieluiten yön yli jääkaapissa.

 

Timjamikreemi

1 pnt pinaattia tai persiljaa

1 pnt timjamin lehtiä

3 dl öljyä

1 tl suolaa

 

Aja kaikki raaka-aineet tehosekoittimella sekaisin kolmen minuutin ajan. Siivilöi öljy. (Säästä osa öljystä koristeluun)

 

1 kpl kananmuna

1 tl sinappia

1 tl omenaviinietikkaa (voi korvata muullakin vaalealla etikalla)

½ tl suolaa

2–3 dl timjamiöljyä

 

Sekoita sinappi, etikka ja kananmuna kulhossa. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sakeutunut. Mausta lopuksi suolalla.

 

Esillelaitto

Koristeyrttejä (esim timjamin – ja lehtikaalin versoja tai ketunleipää)

Timjamiöljyä

Tuoretta rouhittua mustapippuria

 

Leikkaa peuranfilee ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä tai leikkele koneella. Asettele lautasen pohjalle timjamikreemiä lusikallinen sekä sen päälle pikkelöidyt sipulit. Aseta lihaviipaleet ilmavasti sipulien päälle ja sivele liha timjamiöljyllä. Pursota lihan päälle vielä timjamikreemiä. Ripottele päälle savusuolaa ja tuoretta rouhittua mustapippuria. Koristele tuoreilla yrteillä.

 

Viinisuositus alkuruokaan:

Gustave Lorentz Évidence Pinot Noir 2023, Ranska (Alko)

 

 

Pääruokana paahdettua taimenta – piparjuuriperuna pyree – kastike kauden sienistä

 

Paahdettu taimen

500 g taimenfilettä (voi korvata myös lohella)

1 l vettä

1 dl suolaa

 

Kiehauta vesi ja lisää suola. Jäähdytä. Leikkaa taimenfilee neljään osaan ja mausta suolaliemessä jääkaapissa 25 minuuttia. Kuivaa fileepalat ja paahda niitä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää (sisälämpö 45 astetta). Poista nahka pinnasta.

 

Piparjuuri-perunapyree

450 g kuorittua puikulaperunaa

275 g voita

1 dl täysmaitoa

1 tl suolaa

0,5 dl  kuorittua piparjuurta

 

Valmista perunamuusi keittämällä perunat kypsiksi vedessä. Kiehauta maito ja sulata siihen voi ja lisää suola. Painele keitetyt perunat tiheän siivilän läpi ja lisää maito-voiseos. Sekoita tasaiseksi ja raasta joukkoon piparjuuri. Säilytä lämpimässä.

 

Sienikastike

4 dl kauden sieniä

50 g voita

3 dl kuohukermaa

5 dl sienilientä (myös kalaliemi käy)

30 g vehnäjauhoja

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

1 tl  omenaviinietikkaa

 

Leikkaa sienet ohuiksi siivuiksi ja paista niitä voissa, kunnes pinta rapeutuu ja voi ruskistuu. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä 5 minuuttia. Lisää nesteet ja keitä hiljalleen 10 minuuttia, kunnes koostumus on kastikemainen. Mausta lopuksi suolalla ja valkopippurilla sekä omenaviinietikalla.

 

Esillelaitto

4 kpl herkkusieniä

Koristeyrttejä (esim. tillinversoja ja suolaheinää)

Kevätsipulin vihreää osaa

 

Leikkaa herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja kevätsipulin vihreä osa langoiksi. Laita perunapyreetä lusikallinen lautaselle ja nosta kalafilee sen viereen. Laita herkkusienet perunapyreen päälle ja koristele yrteillä ja kevätsipulilla. Viimeistele annos sienikastikkeella.

 

Suositusviini: 

Nino Negri Ca’ Brione 2022, Italia (Alko)

 

 

Jälkiruokana jogurttivanukas – marinoitua omenaa – karamellisoitua kauraa

 

Jogurttivanukas

8 g liivatelehtiä (2kpl isoja)

1 dl kuohukermaa

75 g sokeria

400 g turkkilaista jogurttia

 

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta kerma kattilassa ja lisää sokeri. Sekoita ja lisää liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kermaseos jogurtin joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jaa seos neljään astiaan, peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa 8–12 tuntia.

 

Marinoitua omenaa

100 g kotimaista omenaa

0,5 dl vettä

0,5 dl sokeria

 

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Leikkaa omenat samankokoisiksi paloiksi ja sekoita sokeriliemen joukkoon.

 

Karamellisoitua kauraa

100 g kaurahiutaleita

2 rkl voita

1 rkl sokeria

 

Sulata voi pannulla ja lisää sokeri sekä kaurahiutaleet. Paahda 5 minuuttia ja anna jäähtyä

 

Esillelaitto

Koristeyrttejä (esim. sitruunamelissaa ja pieluskukkaa)

 

Aseta marinoidut omenat puoleen osaan vanukaskulhosta ja täytä toinen puoli karamellisoidulla kauralla. Viimeistele koristeyrteillä.

 

Viinisuositus:

Ruppertsberger Riesling Auslese 2024, Saksa (Alko)

Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit.

Olethan täysi-ikäinen?

© Viinilehti Oy